Monthly Archives: אוקטובר 2014

הוורנטים של GM -לנצל את הסלידה מחברות הרכב

GM_General_Motors אחד הרעיונות שאני מחזיק ולא דיברתי עליו בעבר זה הוורנטים של General Motors סימבול GM-WTB שתופסים היום בערך 4 אחוז מהתיק. אני לא חובב גדול של תחום הרכב בגלל התחרות הקשה בתחום והCAPEX הגבוה שחברות צריכות להשקיע בשביל להישאר תחרותיות ולכן לא בניתי פוזיציה יותר משמעותית בGM, על אף שמדובר באחת מהחברות הזולות והאיכותיות שאפשר למצוא היום.

קניתי את הוורנטים במחיר ממוצע של 16$ ומאז הם לא מפסיקים לרדת לאזור של ה13.5$ שבו הם נמצאים היום.

תמחור הוורנט

בעבר דיברתי הרבה פעמים על הוורנטים שאני מחזיק אז אני לא אחזור על הסברים מה זה וורנט אלא רק על פרטים טכניים שקשורים להמרה שלו. מחיר הוורנט נכון ל 26.10.2014 עומד על 13.17$, מחיר הסטרייק של  GM-WTB הוא 18.33$ ,תאריך הפקיעה שלו הוא 10 ביולי 2019  ומחיר המניה של GM מסתובב סביב ה30$. כלומר הוורנט ברובו כבר בתוך הכסף ובעצם אני מקבל פה מינוף של פי2 על מניית GM (כל דולר עליה של מניית GM הוורנט יעלה 2 דולר).

למה אני חושב ש מניית GM זולה ומה הוא כוח הרווח האמיתי של GM

בחודש האחרון עברתי על דוחות ומצגות של לא מעט חברות רכב החל מGM, פורד, פיאט,טויוטה …מה שבלט בכולם הוא התחזיות האופטימיות. המשותף לכל חברות הרכב שהם צופים צמיחה מתונה של סביב ה5% בשנה בצפון אמריקה, התאוששות באירופה וצמיחה מוגברת בסין. לפי דעתי GM מיוצבת טוב בכל השווקים שכן היא השחקן החזק בארה”ב ובסין.

אז מה הוא כוח הרווח של GM נכון להיום (ללא צמיחה)

היום GM מרוויחה בשמרנות ולאחר התאמות סביב ה10 מיליארד דולר בשנה לפני הוצאות ריבית ומיסים (EBIT) לפי הפירוט הבא:

רווח בצפון אמריקה –8 מיליארד דולר בשנה;

הכנסות הון מסין(GM הקימה שותפות בסין ומקבלת דיוידנדים) –2 מיליארד דולר;

אירופה +אפריקה+דרום אמריקה+מזרח התיכון+פיננסים ~ 0;

GM כמעט לא משלמת מיסים בגלל ש יש לה נכסי מס גדולים. לצורך השמרנות ניקח שGM משלמת מיליארד דולר מזומן למס ( GM שילמה בשנים עברו פחות מ700 מיליון דולר, מסים במזומן)

 כלומר החברה היום מרוויחה סביב ה 9 מיליארד דולר על שווי שוק של 50 מיליארד (מכפיל קצת מעל 5)

לפי דעתי המכפיל המייצג של GM הוא בסביבות 10 ולכן שווי שוק של סביב ה 80-90 מיליארד היה מייצג יותר.

אז למה המניה נסחרת בכזה דיסקאונט? הריקוליים (החזרת מכוניות לתיקון) מאוד פגעו בGM בחודשים האחרונים. זה היה בחדשות בכל העיתונים ואין כמו חדשות רעות בשביל מומנטום שלילי במניה. גם הDowngrade שהחברה קיבלה מאנליסט רכב במורגן סטנלי לא עזר למניה. האנליסט דיבר על רווח של 4 דולר למניה ב2015 –הוא לא פירט איך הוא הגיע למספר הזה אבל בהתחשב בכך שGM לא צריכה לשלם מס מזומן בשנים הקרובות המספר שהוא הגיע אליו נראה לי מאוד נמוך. בשיחת הועידה שGM ערכו הם דיברו על שולי רווח של 9-10% ב2016. אם הם יצליחו לעמוד ביעד השאפתני הזה אנו נראה EBIT (שזה כמו רווח נקי) של סביב ה2.5-3 מיליארד דולר ברבעון רק בצפון אמריקה. אם אירופה תצא בשלב מסוים מהמשבר שהיא נמצאת בו ותעבור לרווחיות GM תוכל להגיע לרווח של12-14 מיליארד בשנה מה שמשקף לחברה מכפיל של פחות מ4 נכון להיום.

 סיכונים

יש כמה סיכונים שצריך לקחת אותם בחשבון כאשר משקיעים בחברות רכב. האטה כלכלית בעולם יכולה כמובן לגרום לפיחות בביקוש למכוניות כמו שראינו ב2009 (בשנה זו GM וקרייזלר פשטו רגל ופורד הגיעה לסף פשיטת רגל)ובגלל הוצאות קבועות מאוד גדולות שלא ניתן לצמצם אותן בבת אחת, החברות עוברות להפסדים גדולים שיכולים לגרום לפשיטת רגל. נכון להיום המאזן של GM מאוד חזק והחברה מנוהלת בצורה אחראית אבל עדיין הסיכון של החלשות כלכלית זה סיכון מהותי ובגלל זה אני לא מוכן להקצות סכומים משמעותיים להשקעה בחברות רכב.

התפוצצות הבועה בסין – שוק רכב שצופים שיהווה מנוע צמיחה הוא השוק הסיני שGM מאוד חשופה עליו. אם תהיה האטה כלכלית בסין, GM תפגע הכי קשה מכל חברות הרכב.

סיכום

בהינתן תנאים נורמליים בכלכלה העולמית והתאוששות קלה באירופה אני לא רואה סיבה למה שווי השוק של GM לא יגיע ל80מיליארד דולר ברגע שהסנטימנט השלילי יחלוף. כלומר מחיר המניה יהיה סביב ה50 דולר ומחיר הוורנט סביב ה30 דולר.

סיכום רבעון 3 של 2014

שלום לך,

2014 פנינו לאן?

לפני שאני אדבר על התשואות שהתיק שלי השיג מתחילת השנה אני רוצה לדבר בכלליות על מצב השווקים בעולם. הרבה אנשים שואלים אותי לאחרונה האם אני לא חושב ששוק המניות גבוה מדי? האם לא כדאי לחקות שיהיה משבר ורק אז להכנס? אז קודם כל את השאלה הזאת אני שומע כבר מתחילת 2013. אין ספק שאם הייתי יכול לתזמן את השוק ולדעת מתי יהיה משבר החיים שלי היו הרבה יותר קלים וגם הייתי הרבה יותר עשיר. לצערי אין לי (ולאף אחד בעולם) את יכולות התזמון ולכן מבחינתי השאלה הזאת לא רלוונטית.

אבל יש כלי שאני כן משתמש בו (קצת) בשביל לקבוע את החשיפה הרצויה למניות. אני מסתכל על שילר PE לתמחור השוק. (כרגע התיק שלי הוא בחשיפה של 70% למניות והשאר נזיל במט”ח)

הגדרת -Shiller PE – היחס בין שווי של כל החברות בS&P500 מחולק ברווחים ב10 השנים האחרונות של החברות (מתואם לאינפלציה)

מה אומר היחס? – כאשר היחס נמצא מעבר לממוצע הרב שנתי, התשואה שנו יכולים לצפות לה נמוכה מהתשואה הממוצעת בשוק המניות. במילים פשוטות כאשר מדד שילר מעל הממוצע שלו השוק יקר מהממוצע הרב שנתי, ואנו צופים לתשואה שנתית נמוכה מהממוצע הרב שנתי שעומדת סביב ה8%.

היום היחס עבר כבר את ה26 ולכן ברור שהשוק יקר מהממוצע וכנראה שתשואת הS&P500 ,תהיה נמוכה מ8% בשנים הקרובות, אבל צריך לקחת את היחס הזה בעירבון מוגבל שכן הוא לא מתייחס לריבית ארוכת הטווח. כמובן שלריבית ששוררת במשק יש השפעה מכרעת על שוקי המניות ולכן קשה להגיד האם ה26 היום הוא יותר גבוה מה21 בתחילת שנות ה2000.

צריך לזכור שמה שמעניין אותי בתור משקיע ערך הוא האם אני מצליח למצוא חברות זולות גם כאשר השוק יקר.אם כן אני אמשיך לקנות בלי קשר לרמות המחירים של S&P500 או שאר המדדים. לפי דעתי בנוסף לאמור מעלה כאשר השווקים נמצאים בשיא דווקא בחירת מניות זולות הרבה יותר כדאית מקניית תעודות סל על המדדים.

לאחר שעשינו את הסקירה על מצב השווקים אז מה קרה ב9 החודשים הראשונים של השנה?

אף על פי שאף פוזיציה גדולה לא הניבה תשואה משמעותית התיק בכללותו הניב תשואה סבירה בהשוואה למדדים בעולם.

התיק שלי הניב 15% בהשוואה לתעודות סל של:

תא 100- 8.3% ; S&P500 – 14.5% ; FTSE- %4.8

על אף פרשת COCO (שמאוד פגעה בתשואה- בערך 8% מהתיק) בגלל כמה דברים.

1. התחזקות הדולר במהלך השנה עזרה מאוד לתשואה שהתיק שלי השיג השנה בערך 4%. אבל חשוב להבין שההשפעות של התחזקותהחלשות המטבע מתאזנות בסופו של דבר ולכן אין טעם לדון בהם יותר מדי. כמו שב2013 התשואה שהשגתי נפגעה בגלל החלשות הדולר כך ב2014 ההתחזקות עזרה לתשואה.

2. תזמון טוב במכירה של נאוי ושל VSEC ובקנייה של מניית BAC.

3. מספר מניות קטנות כמו XPEL וHAT שעלו יפה במהלך השנה.

4. קניית אופציות על BAC – אני ארחיב בפוסט הבא קצת יותר על האופציות .

5. פתיחת שורט גדול בתזמון טוב על RIO&VALE וקניית פוטים על VALE.

שינוים בתיק ההשקעות בחודשים האחרונים:

1. מכרתי חלק ממניות HAT.L במחיר 180p כאשר מחיר הקנייה היה סביב ה145p . אני חושב שהחברה עדיין זולה וגם התחרות תרד בשנים הקרובות אבל מצאתי חברה (בתחום הצעצועים) יותר זולה בלונדון שנסחרת במכפיל 7-8 וגם צומחת.

2. מכרתי את מניות XPLT בטווח המחירים של 2.5-2.8$. כאשר קניתי את המניות לפני פחות משנה במחיר של 1.4$ וגם כתבתי על החברה בבלוג. בכסף שהתפנה קניתי מניות של חברה קטנטנה בארה”ב. החברה עוסקת בתחום של מוצרי אבטחה ואולי אני אכתוב עליה בעתיד. כרגע אני לא אציין את שם החברה מכיוון שהחברה ממש לא סחירה ואולי אני ארצה להוסיף למניה.

3. מכרתי את רוב האחזקה ב EBIX סביב ה15$ ובכסף שהתפנה הגדלתי משמעותית את הפוזיציה בנאוי סביב ה18.5שקל וכמו כן בימים האחרונים בניתי שוב פוזיציה קטנה בVSEC.

שתהיה שנת תשע”ה טובה לכל הקוראים